We make authentic UGC accessible and affordable for YOU

Deze algemene voorwaarden zijn voor het laatst bijgewerkt op: 21 Juni 2023

Artikel 1. Algemeen

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Opdrachtnemer: Upflowcreators en overige handelsnamen onder Upflowcreators,gevestigd aan De Bunder, Soest. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ondernummer 77446909 en BTW-nummer NL003084260B29.
  • Opdrachtnemer: Upflowcreators en overige handelsnamen onder Upflowcreators,gevestigd aan De Bunder, Soest. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ondernummer 77446909 en BTW-nummer NL003084260B29.
  • Diensten: alle diensten die Opdrachtnemer in opdracht van Opdrachtgever zalverrichten zoals beschreven in de overeenkomst of offerte.
  • Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden
  • Overeenkomst c.q. opdracht: elke afspraak tussen Opdrachtgever enOpdrachtnemer, in overeenstemming met het bepaalde in de overeenkomst en/ofopdrachtbevestiging.

Artikel 2. Toepasselijkheid

  • Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de website, alleovereenkomsten en offertes waarbij Upflowcreators diensten van welke aard danook voor Opdrachtgever zal verrichten, ook als deze diensten niet (nader) in dezevoorwaarden zijn omschreven.
  • Afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig als dezeuitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. Eventuele algemene voorwaarden ofandere voorwaarden van de Opdrachtgever zijn niet geldig. De toepasselijkheiddaarvan wordt door Upflowcreators uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  • . Als enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of vernietigd wordt,zullen de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van krachtblijven en zullen Upflowcreators en de Opdrachtgever in overleg treden ten eindenieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingenovereen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietigec.q. vernietigde bepaling in acht worden genomen. Bij onduidelijkheid over de uitlegof inhoud van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden,dienen deze ‘in de geest’ van deze algemene voorwaarden te worden uitgelegd.Situaties die niet in deze algemene voorwaarden zijn geregeld, dienen te wordenbeoordeeld ‘in de geest’ van deze algemene voorwaarden.
  • . Indien Upflowcreators niet steeds strikte naleving van deze algemene voorwaardenverlangt, betekent dit niet dat de bepalingen van deze algemene voorwaarden nietvan toepassing zijn, of dat Upflowcreators in enigerlei mate het recht zou verliezenom in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze algemenevoorwaarden te verlangen.
  • Upflowcreators is gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen of aan tevullen. Wijzigingen van ondergeschikt belang kunnen te allen tijde wordendoorgevoerd. Grote inhoudelijke wijzigingen worden (bij voorbaat) met deOpdrachtgever besproken.
  • Upflowcreators heeft bereikt. Door de acceptatie verklaart de Opdrachtgever zichakkoord met de toepasselijk verklaring van deze algemene voorwaarden en doethij, indien nodig, afstand van een toepasselijk verklaring van eigen algemenevoorwaarden. Overeenkomsten worden uiteindelijk schriftelijk vastgelegd.
  • Als in de acceptatie voorbehouden of wijzigingen ten opzichte van de offerteworden aangebracht, komt in afwijking van het in het vorige lid bepaalde, deovereenkomst pas tot stand, indien Opdrachtnemer aan de Opdrachtgever tekennen heeft gegeven met deze afwijkingen van de offerte in te stemmen.

Artikel 3. Werkzaamheden

Upflowcreators verricht online (internet-) marketingdiensten en consultancy in de breedstezin des woords, waaronder onder meer, maar niet uitsluitend, valt: het bieden vanondersteuning aan e-commerce activiteiten, het ontwikkelen van websites en funnels, hetgeven van advies op het gebied van online marketing, consultancy en uitvoering op hetgebied van adverteren, verkopen en andere zakelijke aspecten, consultancy en uitvoeringop het gebied van conversie optimalisatie. Daarnaast omvatten de werkzaamheden vanUpflowcreators ook het opleiden en coachen van personen die gebruik maken van debovengenoemde diensten, zowel in individuele trajecten als in cursussen envideolezingen.

Artikel 4. Offertes en aanbiedingen

  • Een verstuurde offerte of aanbieding is tot 30 (dertig) dagen na dagtekening geldig,tenzij Opdrachtnemer anders aangeeft
  • Als geen aanvaardingstermijn gesteld is, kan aan de offerte op generlei wijze enigrecht worden ontleend.
  • Indien Opdrachtgever een offerte aanvaardt, behoudt Opdrachtnemer het recht omhet aanbod binnen 2 werkdagen na aanvaarding te herroepen.
  • Opdrachtnemer kan niet aan zijn offertes worden gehouden indien Opdrachtgeverredelijkerwijs kan begrijpen dat de offerte, dan wel een onderdeel daarvan, eenkennelijke vergissing of verschrijving bevat.
  • Een samengestelde prijsopgave verplicht Opdrachtnemer niet tot het verrichten vaneen gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegevenprijs.
  • Als de aanvaarding van de offerte afwijkt dan is Opdrachtnemer daaraan nietgebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkendeaanvaarding tot stand, tenzij Opdrachtnemer anders aangeeft.
  • Gedane offertes zijn in beginsel prijsindicaties en gelden niet automatisch voortoekomstige opdrachten.

Artikel 5. Opdracht

  • De overeenkomst wordt of per opdracht aangegaan, of voor een bepaalde periode.Voor de opdracht geldt: zolang de opdracht niet is voltooid, of één der partijen nietkenbaar heeft gemaakt de overeenkomst te ontbinden, wordt verondersteld dat deovereenkomst van kracht is. Voor contracten die zijn aangegaan voor een bepaaldeperiode geldt dat de overeenkomst geheel dient te worden nagekomen, metuitzondering van de wettelijke mogelijkheden tot ontbinding.
  • Als de overeenkomst voor een bepaalde tijd is aangegaan dient de termijnnadrukkelijk in de overeenkomst te worden vermeld.
  • Als de overeenkomst voor een bepaalde periode is aangegaan, die termijn isverstreken en er door de Opdrachtgever geen schriftelijke mededeling is gedaan totuiterlijk 1 (een) maand voor het aflopen van de termijn dat hij wenst op te zeggen,dan zal de overeenkomst gelijk voor eenzelfde duur worden verlengd
  • De opzegtermijn bedraagt een kalendermaand voor zowel Opdrachtgever alsOpdrachtnemer.
  • De overeenkomst dient schriftelijk per aangetekende brief of per (in gescande) email te worden opgezegd.
  • Bij een overeenkomst van opdracht waarbij geen bepaalde periode isovereengekomen, kan niet worden opgezegd door Opdrachtgever, behoudensuitdrukkelijke toestemming van Opdrachtnemer.
  • Is voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden of voor de levering vanbepaalde diensten een termijn overeengekomen of opgegeven, dan is dit nimmereen fatale termijn. Bij overschrijding van een termijn dient de Opdrachtgever,Opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen. Opdrachtnemer dient daarbij eenredelijke termijn te worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan deovereenkomst.

Artikel 6. Totstandkoming van de overeenkomst

  • De overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtgever het aanbodaanvaardt en akkoord gaat met de algemene voorwaarden van Opdrachtnemer.
  • Overeenkomsten tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever worden gesloten viainternet, e-mail of via een schriftelijke bevestiging (brief).
  • Als de Opdrachtgever zonder gegronde redenen de opdracht annuleert of deovereenkomst ontbindt is hij schadeplichtig conform deze algemene voorwaarden.
  • De Opdrachtnemer behoudt het recht, zonder opgaaf van redenen, een opdracht afte wijzen.
  • Opdrachtnemer is niet gebonden aan mondelinge afspraken als deze nietschriftelijk door Opdrachtnemer zijn bevestigd.
  • Is voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden of voor de levering vanbepaalde diensten een termijn overeengekomen of opgegeven, dan is dit nimmereen fatale termijn. Bij overschrijding van een termijn dient de Opdrachtgever,Opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen. Opdrachtnemer dient daarbij eenredelijke termijn te worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan deovereenkomst.

Artikel 7. Wijziging van de opdracht

1. Als tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het noodzakelijk is om deovereenkomst te wijzigen of aan te vullen, dan zullen partijen tijdig en in onderlingoverleg tot aanpassing van de overeenkomst overgaan.
2. Zonder daarmee in gebreke te komen, kan Opdrachtnemer een verzoek totwijziging, aanvulling of intrekking van de overeenkomst weigeren, indien dit inkwalitatief en/of kwantitatief opzicht gevolgen zou kunnen hebben bijvoorbeeld voorde in dat kader te verrichten werkzaamheden. Opdrachtnemer heeft dan recht opbetaling van de verrichte arbeid aan de oorspronkelijke opdracht.
3. Wordt de overeenkomst gewijzigd of aangevuld, dan kan het tijdstip van devoltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Opdrachtnemer zalOpdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.
4. Indien de wijziging of aanvulling op de overeenkomst financiële en/of kwalitatieveconsequenties heeft, zal Opdrachtnemer de Opdrachtgever hierover van tevoreninlichten.
5. Indien de wijziging of aanvulling van de overeenkomst het gevolg is vanomstandigheden die aan Opdrachtnemer kunnen worden toegerekend, dan zalOpdrachtnemer geen meerkosten in rekening brengen. Indien wijziging ofaanvulling van de overeenkomst het gevolg is van omstandigheden die aanOpdrachtgever kunnen worden toegerekend, zal Opdrachtnemer wel meerkosten inrekening brengen.

Artikel 8. Annuleren of tussentijds beëindigen van de opdracht

1. Indien de Opdrachtnemer een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, danzullen alle gemaakte kosten, de bestede uren, vermeerdert met de eventuele aanafvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van deovereenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan de Opdrachtnemer inrekening worden gebracht.
2. Indien de werkzaamheid is verricht of zaak tot stand is gebracht overeenkomstigspecificaties van de Opdrachtgever en daarmee persoonlijk van aard zijn en doorhun aard niet geannuleerd kunnen worden zal de Opdrachtnemer de gehele offerte,thans de afgesproken prijs voor de werkzaamheid en/of zaak, bij Opdrachtgever inrekening brengen.

Artikel 9. Uitvoering en levering opdrachten

1. Opdrachtnemer is aansprakelijk voor enige vertraging in het leveren van diensten,tenzij er sprake is van overmacht aan de zijde van Opdrachtnemer. Dezeaansprakelijkheid is beperkt tot maximaal de vastgelegde factuurwaarde. Bijoverschrijding van een termijn dient de Opdrachtgever de Opdrachtnemer derhalveschriftelijk in gebreke te stellen. Opdrachtnemer dient daarbij een redelijke termijnte worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan de overeenkomst.

Artikel 10. Opschorting en ontbinding

1. Op het tijdstip, waarop Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard,voorlopige surseance van betaling aanvraagt, of een verzoek van Opdrachtgever,natuurlijk persoon, tot het van toepassing verklaren van de wettelijkeschuldsanering door de rechtbank wordt ingewilligd, of Opdrachtgever doorbeslaglegging, onder curatele stelling of anderszins de beschikkingsbevoegdheidover zijn vermogen of delen ervan verliest, of indien Opdrachtgever kennelijk buitenstaat geraakt is om zijn financiële verplichtingen na te komen, heeft Opdrachtnemerhet recht iedere overeenkomst met Opdrachtgever zonder rechterlijke tussenkomstontbonden te verklaren.
2. Door de ontbinding worden de over en weer bestaande vorderingen onmiddellijkopeisbaar. Opdrachtgever is aansprakelijk voor de door Opdrachtnemer geledenschade.
3. Als er gerede twijfel bij Opdrachtnemer bestaat omtrent de betalingscapaciteit vanOpdrachtgever, is Opdrachtnemer bevoegd het verrichten van de werkzaamhedenuit te stellen, totdat Opdrachtgever zekerheid voor de betaling heeft verschaft.Opdrachtgever is aansprakelijk voor de door Opdrachtnemer voor deze vertraagdeaflevering te lijden directe- en indirecte schade.

Artikel 11. Samenwerking en reactie tijden klant

1. Wanneer opdrachtgever niet binnen 3 werkdagen reageert op een voorstel van decreators, de scripts dan mag Upflowcreators doorgaan zoals voorgesteld m.u.v.door de klant tijdig gecommuniceerde uitzonderingen.

2. Opdrachtgever heeft 3 werkdagen om een revisie op de video’s te geven. Hiernamag Upflowcreators de opdracht als afgerond zien m.u.v. door de klant tijdiggecommuniceerde uitzonderingen.

Artikel 12. Betaling en incassokosten

1. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, dient er vooraf te worden betaalddoor middel van een factuur die wordt toegestuurd, dan wel middels eenbankoverschrijving. De betalingstermijn bedraagt 14 dagen. Opdrachtnemer kanechter bepalen dat Opdrachtgever een voorschot van minimaal 45% dient tebetalen, alvorens Opdrachtnemer met de uitvoering van de overeenkomst zalaanvangen. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever hiervan tijdig op de hoogte stellen.Eventueel meerwerk (na overleg en schriftelijke bevestiging) wordt achterafgefactureerd, hiervoor geldt eveneens een betalingstermijn van 14 dagen.

2. De door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verschuldigde bedragen uit hoofde vande Overeenkomst worden door middel van een factuur in rekening gebracht.Betaling dient te geschieden in euro’s (€) en binnen de in de Overeenkomstgenoemde betalingstermijn, zijnde de fatale betalingstermijn. Indien in deOvereenkomst geen betalingstermijn is opgenomen, dient betaling te geschiedenbinnen veertien (14) dagen na factuurdatum, zijnde de fatale betalingstermijn.
3. Opdrachtgever kan geen beroep doen op enig recht op korting, opschorting ofverrekening. Verrekening door Opdrachtgever is slechts toegestaan indienOpdrachtnemer de vordering van Opdrachtgever Schriftelijk heeft erkend.
4. Opdrachtgever is te allen tijde en ongeacht de overeengekomen betalingstermijnenverplicht op eerste verzoek van Opdrachtnemer zekerheid te stellen voor devoldoening van de krachtens de Overeenkomst aan Opdrachtnemer verschuldigdebedragen. De aangeboden zekerheid moet zodanig zijn dat de vordering met deeventueel daarop vallende rente en kosten behoorlijk gedekt is en datOpdrachtnemer deze zonder moeite zal kunnen innen. Een eventueel lateronvoldoende geworden zekerheid zal op eerste verzoek van Opdrachtnemerworden aangevuld tot een passende zekerheid.
5. Betalingen, ongeacht de afspraak, worden eerst geacht te zijn verricht tervoldoening van de verschuldigde rente en kosten en vervolgens ter voldoening vande oudste, nog openstaande factuur.
6. Bij overschrijding van de betalingstermijn is Opdrachtgever van rechtswege inverzuim en vervolgens een contractuele rente verschuldigd van 1,5% per maand(cumulatief) over het verschuldigde bedrag, waarbij iedere ingegane maand als eenvolle maand telt, onverminderd eventuele andere rechten die Opdrachtnemerjegens Opdrachtgever kan doen gelden wegens niet of niet tijdige betaling.
7. Opdrachtnemer is gerechtigd en bevoegd om, indien zich een situatie van verzuimvoordoet, de uitvoering van de Overeenkomst onmiddellijk op te schorten en testaken totdat Opdrachtgever zijn openstaande financiële verplichtingen volledigheeft voldaan.
8. Indien Opdrachtnemer genoodzaakt is haar vordering uit handen te geven, komen,naast haar verdere aanspraken op schadevergoeding, alle daaraan verbondenkosten voor rekening van Opdrachtgever, zowel de gerechtelijke als debuitengerechtelijke, welke laatste worden vastgesteld op 15% van het te vorderenbedrag, met een minimum van €750 (zevenhonderdvijftig euro). Onder het tevorderen bedrag wordt in dit geval verstaan het totaal van de openstaandefactuurbedragen vermeerderd met de verschuldigde (contractuele) rente.

Artikel 13. Klachtenregeling

1. Klachten over de uitgevoerde werkzaamheden van Opdrachtnemer dienen,gemotiveerd, binnen 30 dagen na het ontstaan van de klacht, dan wel binnen 14dagen na afronding van de werkzaamheden aan Opdrachtnemer kenbaar gemaaktte worden per email of telefonisch.
2. Indien een klacht gegrond is, dan heeft Opdrachtnemer de mogelijkheid om hetgebrek te onderzoeken en te herstellen. Indien dit niet mogelijk blijkt, dientOpdrachtnemer het factuurbedrag te wijzigen naar ratio van de klacht.

Artikel 14. Overmacht

1. Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens deOpdrachtgever indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van eenomstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, eenrechtshandeling, of wegens in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekeningkomt.
2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, naast hetgeendaaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komendeoorzaken, voorzien of onvoorzien, waarop Opdrachtnemer geen invloed kanuitoefenen, doch waardoor Opdrachtnemer niet in staat is zijn verplichtingen na tekomen. Hieronder wordt onder andere, doch niet uitsluitend, verstaan eenverhindering van de ter beschikking gestelde personen of middelen tot het uitvoerenvan de werkzaamheden van de opdracht, bijvoorbeeld vanwege ziekte.
3. Indien er sprake is van overmacht zal Opdrachtgever, Opdrachtnemer hiervandirect schriftelijk op de hoogte stellen, onder vermelding van de oorzaak van deovermacht.
4. Opdrachtnemer heeft het recht zich op overmacht te beroepen indien deomstandigheden die (verdere) nakoming van de overeenkomst verhinderen,intreden nadat Opdrachtnemer zijn verbintenis had moeten nakomen.
5. Opdrachtnemer heeft het recht, gedurende de periode dat de overmacht duurt, zijnverplichtingen uit de overeenkomst op te schorten. Indien deze periode langer dan1 maand duurt, dan is zowel de Opdrachtgever als Opdrachtnemer gerechtigd deovereenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van de geledenschade aan de andere partij. Indien bovenbedoelde situatie intreedt als deovereenkomst gedeeltelijk uitgevoerd is, dan heeft Opdrachtnemer het recht om hetreeds nagekomen gedeelte separaat te factureren. De Opdrachtgever is danverplicht deze factuur te voldoen als ware sprake is van een afzonderlijkeovereenkomst.
6. Opdrachtgever heeft na de mededeling dat sprake is van overmacht aan de zijdevan Opdrachtnemer het recht de opdracht schriftelijk te annuleren.

Artikel 15. Aansprakelijkheid

1. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is beperkt tot de schade die tebeschouwen is als een onmiddellijk en duidelijk gevolg van de niet-nakoming ofgebrekkige nakoming.
2. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk is, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tothetgeen in deze bepaling is geregeld.
3. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk is voor enigerlei schade, dan is dezeaansprakelijkheid beperkt tot maximaal de factuurwaarde van de opdracht, althanstot dat gedeelte van de opdracht waaruit de aansprakelijkheid direct is ontstaan.
4. Bij langlopende opdrachten is aansprakelijkheid beperkt tot maximaal defactuurwaarde gedurende twee kalendermaanden met een maximum van €2.500,-.
5. De verplichting tot schadevergoeding uit hoofde van aansprakelijkheid vanOpdrachtnemer is in ieder geval nimmer groter dan het bedrag van de uitkering vanzijn verzekeraar in voorkomend geval, vermeerderd met het eigen risico vanOpdrachtnemer.
6. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade. Onder indirecteschade wordt verstaan: gevolgschade; gederfde winst; gemiste besparingen;schade door bedrijfs- of andersoortige stagnatie.
7. Opdrachtnemer zal nimmer aansprakelijk zijn voor schade ten gevolge van gebrekein door derden uitgevoerde werkzaamheden dan wel door derden geleverde zaken.
8. De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid geldenniet indien de schade is te wijten aan opzet of grove schuld van Opdrachtnemer en/of haar ondergeschikten.
9. Opdrachtgever is verplicht om binnen 2 maanden nadat hij/zij bekend is gewordenmet de schade, dit te melden bij Opdrachtnemer.
10. Voor wat betreft de werkzaamheden is sprake van een inspannings- en geenresultaatsverplichting.

Artikel 16. Overnamenbeding

1. Gedurende de looptijd van de Overeenkomst en gedurende een periode van een(1) jaar na beëindiging ervan, is het Opdrachtgever zonder Schriftelijketoestemming van Opdrachtnemer niet toegestaan om op welke wijze dan ook,direct of indirect, werknemers van Opdrachtnemer in dienst te nemen, in te huren ofop enige andere manier te beïnvloeden om hun dienstverband met en/ofwerkzaamheden voor Opdrachtnemer te beëindigen. Dit omvat ook werknemers,ingehuurde modellen, acteurs, actrices en andere personen die werkzaamhedenvoor Opdrachtnemer hebben verricht, al dan niet ten behoeve van Opdrachtgever.
2. Door overtreding van het bepaalde in lid 1 van dit artikel raakt Opdrachtgeverautomatisch in verzuim en is Opdrachtgever aan Opdrachtnemer een directopeisbare boete verschuldigd van € 10.000,00 (tienduizend euro) per overtreding,vermeerderd met een boete van € 1.000,00 (duizend euro) voor elke dag dat deovertreding voortduurt. Dit laat het recht van Opdrachtnemer om (volledige)schadevergoeding van Opdrachtgever te vorderen onverlet.

Artikel 17. Intellectuele eigendom

1. Met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten behoudt Opdrachtnemer allerechten op de producten van haar geest die gebruikt zijn, ontwikkeld zijn of zullenworden in verband met de Overeenkomst.
2. Opdrachtgever mag zonder uitdrukkelijke Schriftelijke toestemming vanOpdrachtnemer de genoemde producten niet openbaar maken, verveelvoudigen ofexploiteren, al dan niet met behulp van derden. Deze producten omvatten adviezen,rapporten, verslagen, werkwijzen, (model)contracten, merken, logo’s en anderecreatieve werken van Opdrachtnemer in de breedste zin van het woord.Opdrachtgever mag de schriftelijke documenten alleen vermenigvuldigen voorintern gebruik, mits dit overeenstemt met het doel van de Overeenkomst.
3. Opdrachtgever moet Opdrachtnemer onmiddellijk Schriftelijk op de hoogte stellenvan enige inbreuk op of mogelijke inbreuk op de intellectuele eigendomsrechtenvan Opdrachtnemer. Het is uitsluitend aan Opdrachtnemer om te beslissen ofjuridische stappen worden ondernomen tegen dergelijke inbreuken.

Artikel 18. Toepasselijk recht

1. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, zijn geschillen voortvloeiend uit deovereenkomst onderworpen aan Nederlands recht.
2. Onverminderd het recht van Opdrachtnemer, een geschil voor te leggen aan devolgens de wet bevoegde rechter, zullen geschillen tussen partijen in eersteinstantie worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in de vestigingsplaats vanOpdrachtnemer, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.